DESPRE INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

DESPRE INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE

Este o boala infectioasa produsa de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin intepatura de tantar. La om, in majoritatea cazurilor, infectia are manifestari subclinice, iar cand acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate.
Factorii favorizanti pentru aparitia epidemiilor in Europa sunt modificarile de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de caldura ce urmeaza ploilor abundente) precum si intensificarea circulatiei de calatori si marfuri. In ultimii ani, in Europa tot mai multe tari raporteaza cazuri umane de infectie cu VWN.
Romania are o lunga experienta in privinta acestei infectii: in 1996 Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfectie West Nile din Europa, cand s-au inregistrat 352 de cazuri de neuroinfectie West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite si 16% encefalite). Urmare a implementarii sistemului de supraveghere a acestei infectii la om, care a functionat neintrerupt din anul 1997, s-au inregistrat anual cazuri de neuroinfectie cu virus West Nile la om.
Controlul bolii poate fi realizat prin urmatoarele masuri:
- masuri de control al vectorilor
- educatia populatiei in ceea ce priveste autoprotectia si cooperarea la programele preventionale
Definitie de caz :
Criterii clinice: Cazul de infectie neuroinvaziva cu virus West Nile: orice persoana cu varsta ≥ 15 ani care prezinta febra si una din urmatoarele: meningita/meningoencefalita/ encefalita cu LCR clar.
Criterii de laborator:
Criterii de laborator pentru cazurile probabile: - raspuns imun specific anti virus West Nile in ser
Criterii de laborator pentru cazurile confirmate
Cel putin unul dintre urmatoarele: - detectarea acidului nucleic al virusului West Nile in sange sau lichid cefalo-rahidian (LCR) - raspuns imun specific (Ig M) anti virus West Nile in LCR - titru crescut de IgM anti virus West Nile si detectarea IgG anti virus West Nile in ser, si confirmarea prin neutralizare
Criterii epidemiologice:
- persoane care nu aplica masuri de protectie pentru tantari si care recunosc intepaturi de tantari in perioada de incubatie maxima a bolii
- transmiterea interumana (transmitere verticala, prin transfuzii de sange, transplant)