MATERIAL DE PROMOVARE A SANATATII PRIVIND CAILE DE TRANSMITERE SI PREVENIREA INFECTIEI HIV/SIDA
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

CE ESTE HIV? CE ESTE SIDA?
HIV este denumirea prescurtată (în limba engleză) a virusului imunodeficienţei umane, virus care determină în timp boala numită SIDA.
SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite) reprezintă o sumă de manifestări de boală apărute ca urmare a infecţiei cu HIV.

CĂILE DE TRANSMITERE A HIV:
- prin CONTACT CU SANGE POTENŢIAL CONTAMINAT DE LA PERSOANA INFECTATĂ (orice manevră sângerândă: chirurgicală, stomatologică, manichiură, pedichiură, puncţia lobului urechii pentru cercei, tatuaje, instrumentar de orice fel incorect sau incomplet sterilizat,etc)
- prin CONTACT SEXUAL NEPROTEJAT cu persoana infectata
- prin TRANSMITERE VERTICALĂ de la mama infectată la făt

CUM SE PREVINE INFECŢIA HIV?
- nu atinge sângele altei persoane
- foloseşte prezervativul la contactul sexual
- pentru femeile însărcinate: faceţi controalele medicale recomandate pentru depistarea precoce a infecţiei HIV
PRECAUŢII UNIVERSALE PENTRU PREVENIREA BOLILOR TRANSMISE PRIN SANGE:
- SPĂLAREA MAINILOR cu apă şi săpun, timp de cel puţin 30 de secunde după contactul cu sânge sau cu alte produse posibil contaminate cu sânge.
- TĂIETURILE SAU ZGARIETURILE SE ACOPERĂ cu bandaj provizoriu până la acordarea îngrijirilor de specialitate. Bandajul se poate face şi de către cel accidentat.
- PUNEŢI-VĂ MĂNUŞILE DE CAUCIUC DE UNICĂ UTILIZARE ÎNAINTE DE A VENI ÎN CONTACT CU SANGE, în special dacă mâinile dvs. prezintă leziuni ( poarta de intrare). Spălaţi-vă imediat pe mâini după ce aţi scos mănuşile.
- SUPRAFEŢELE MURDĂRITE CU SANGE se spală imediat cu apă şi detergent şi se dezinfectează cu un dezinfectant aflat la îndemână. Cloramina 5% trebuie să persiste 20 – 30 minute pe suprafeţe. Se folosesc mănuşi.
- ÎMBRĂCĂMINTEA ŞI CARPELE MURDARE DE SANGE se manipulează cu grijă pentru a preveni stropirea în jur şi se pun într-un sac de plastic, separat de alte haine. Se recomandă apoi clorinarea şi, în final, spălarea cu detergent din abundenţă.
- MATERIALELE (cârpe, mănuşi) FOLOSITE LA ŞTERGEREA SNAGELUI DE PE SUPRAFEŢE se introduc într-un sac de plastic (pungă) şi se incinerează. Asiguraţi-vă că nu este posibilă recuperarea lor.


Biroul de Programe de Promovare a Sănătăţii
şi Educaţie pentru Sănătate