Herpangina
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

Herpangina

Herpangina este raspandita in special in randul copiilor si mai rar la adolescenti si adulti, constantd in aparitia de vezicule si ulceratii la nivelul cavitatii bucale si a faringelui. Ea poate fi cauzata frecvent de virusul Coxackie si foarte rar de ecovirusuri. Infectia apare in special in perioada verii, in focare epidemice.
Agentii patogeni incriminati sunt transmisi de regula pe cale fecal-orala ( obiecte , maini murdare ) sau pe cale aeriana.
In mod obisnuit perioada de incubatie (asimptomatica) este de o saptamana sau doua. Multe persoane prezinta insa infectii cu enterovirusuri ce raman asimptomatice, ceea ce face ca preventia transmiterii bolii sa fie mai dificila.

Semne si simtome:
- febra ridicata;
- vezicule si ulceratii la nivelul gatului si gurii care persista circa o saptamana,cu dureri intense in gat;
- noduli limfatici mariti la nivelul gatului (limfadenopatie);
- eruptii cutanate (ocazional);
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- dureri abdominale;
- convulsii (la copii).
Pentru a pune diagnosticul nu este necesara efectuarea testelor de laborator pentru ca pana la obtinerea analizelor cu confirmarea prezentei virusului in organism, bolnavii se recupereaza.
Tratamentul este unul de sustinere vizand controlul febrei si al durerilor prin administrarea de antitermice, antiinflamatoare si analgezice.Rata de vindecare este foarte ridicata, boala disparand de la sine in una sau doua saptamani.
Prevenirea herpanginei
Nu exista un vaccin care sa imunizeze organismul impotriva virusurilor Coxsackie. In schimb, contaminarea poate fi evitata prin respectarea unei bune igiene si evitarea persoanelor infectate.
Intrucat in cazul nou-nascutilor si sugarilor pot sa apara complicatii foarte grave, este deosebit de important sa se evite contactul direct al sugarilor cu persoane din exterior, suspecte sau nu de a fi infectate.
Copiii din colectivitati, mai ales prescolare, trebuie sa fie foarte bine instruiti cu privire la masurile de igiena privind mersul la toaleta, spalatul mainilor, manevrarea mancarii si introducerea degetelor murdare in gura.