BOTULISMUL
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

BOTULISMUL

Ce este botulismul?
Botulismul este o boală infectioasa neurotoxica generata de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum (exista tulpini de la A la G). Toxina botulinica este cea mai puternica dintre cele cunoscute in practica medicala.În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăţi în respiraţie. Desi nu este o boala frecventa, poate fi fatală!
Botulismul poate fi: alimentar, al plagilor, al sugarilor si tipul nedeterminat.
De ce apare botulismul?
Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii. Dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua şi duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratori. Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni.
Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta.
Cum se manifesta botulismul?
Manifestarile care apar la persoanele care suferă de botulism sunt :
- lipsa puterii,
- gura uscată,
- dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire,
- vedere dublă sau înceţoşată şi
- paralizie.
La sugari, semnele sunt mai greu de observat şi includ :constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii.
Cum apare?
La adulţi, manifestarile apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile.
Cum se diagnosticheaza boala?
Organismele care generează boala pot fi identificate în probe de scaun sau în limfă. Se poate solicita electromiografia - măsurarea activităţii electrice a muşchilor. Scanarea creierului şi examinarea lichidelor spinale pot fi, de asemenea, de ajutor în diagnosticare.
Cum se trateaza botulismul?
Diagnosticarea şi tratamentul în stadiul precoce al bolii sunt extrem de importante. Botulismul generat de alimente şi cel contactat prin răni poate fi tratat cu ajutorul antitoxinelor - blocheaza acţiunea toxinelor în sânge. Antitoxinele nu pot repara răul deja făcut, dar pot opri sau preveni o eventuală evoluţie a bolii.
Atunci când botulismul produce dificultate la înghiţire, se recurge la tratamentul injectabil.
În cazul în care intervin probleme în respiraţie, se poate folosi un aparat pentru respiraţie artificială.
Obisnuinta de a folosi antibioice poate determina o şi mai mare absorbţie de toxine, din moment ce sporii sunt distruşi în intestine. Multe persoane au reacţii alergice la antitoxine.
Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil să se vindece în câteva luni.
Dacă botulismul nu este tratat, persoanele pot să paralizeze sau să nu mai poată respira. Chiar şi cu tratament, însănătoşirea poate dura mult timp, în special în cazul botulismului infantil. Se poate ajunge la complicaţii cauzate de paralizie, cum ar fi pneumonia sau alte infecţii.
Cum se previne botulismul?
Pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care ştiu cum să prevină contaminarea hranei. Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Părinţii nu ar trebui să dea miere copiilor sub vârsta de 1 an (mierea poate conţine spori de Clostridium botulinum).
Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect si indelung. Toxina este inactivata la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare.
Ce facem daca boala a aparut?
Botulismul este urgenta medicala. Necesita internare si monitorizare. Se urmareste indepartarea rapida a toxinei din tubul digestiv.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta