TETANOS.PLAGA CU RISC TETANIGEN.
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

PLAGA CU RISC TETANIGEN


Ce este tetanosul? Care este cauza aparitiei?
Tetanosul este o boala acuta infectioasa determinata de bacilul tetanic (Clostridium tetani), manifestata prin contracturi tonice ale musculaturii striate si caracterizata printr-o evolutie grava si letalitate inalta (30-40%). Tetanosul apare ca rezultat al infectarii plagilor taiate sau profunde cu sol sau obiecte contaminate cu bacilul tetanic.

Cum se transmite tetanosul?
Curba sezoniera arata incidenta maxima in lunile calde, din mai pana in septembrie. Receptivitatea la tetanos este generala. Rezervorul de infectie este reprezentat atat de animale cat si de oameni. Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plagilor si mucoaselor cu solul contaminat atat cu bacili tetanici cat si cu spori, si prin obiecte contaminate.
Imunitatea dupa tetanos este slaba sau absenta, sunt posibile reimbolnaviri, care pot fi prevenite numai prin imunizare activa , cu anatoxina tetanica in schema completa, ceea ce asigura imunitatea pentru 10 ani.

Cum se manifesta?
Perioada de incubatie in tetanos este de 3-30 zile in functie de intensitatea infectiei tetanigene (cu cat incubatia este mai scurta, cu atat boala este mai severa). Debutul poate fi brusc sau insidios cu urmatoarele manifestari: sensibilitate la frig, parestezii, senzatia de arsura la nivelul plagii, clonii musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie si imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii muschilor maseteri.
Perioada de stare se caracterizeaza prin contractura tonica a intregii musculaturi scheletice. Contractura musculaturii fetei imbraca un aspect caracteristic: "risus sardonicus" (fruntea incretita, pleoapele pe jumatate inchise si colturile gurii trase in jos). Bolnavul cu tetanus are pozitii diferite caracteristice ca urmare a contracturii.
Pot aparea crize de contracturi musculare paroxistice foarte dureroase cu spasm glotic, spasmul muschilor respiratori, ceea ce duce la asfixie, cianoza si aspirarea secretiilor nazo-faringiene. Contracturile musculare sunt suficient de puternice pentru a determina rupturi ale muschilor, deplasari si fracturi osoase. Crizele de contracture pot fi declansate de : o mica atingere, zgomotul, lumina sau curentii de aer. Bolnavul este constient, iar tulburarile de constienta sunt consecinta dereglarilor metabolice profunde sau ale tratamentului. Semnele clinice de gravitate sunt: febra, tahicardia si insuficienta respiratorie. Bolnavii mai pot prezenta artropatii, retentie azotata, oligurie si variatii ale tensiunii arteriale.

Cum evolueaza boala?
Tetanosul netratat se soldeaza cu deces, iar cazurile tratate evolueaza in functie de forma clinica, mortalitatea maxima inregistrandu-se la nou-nascuti si la varstnici.

Care sunt complicatiile care se pot ivi?
Pot aparea tulburari circulatorii severe, instabilitatea tensiunii arteriale si tahicardie. La nivel pulmonar apar bronhopneumonii de aspiratie, iar la nivel gastrointestinal: dilatatie gastrica acuta si ileus paralitic. Sistemul osteoarticular este afectat sub forma de osteoporoza, deformatii ale coloanei vertebrale, tasari, scolioze si fracturi. Prognosticul este sever in tetanosul cu incubatie scurta si generalizare foarte rapida.

In ce consta profilaxia?
Masurile preventive permanente includ imunizarea activa cu anatoxina tetanica, care garanteaza imunitatea solida si de lunga durata, in cadrul programului de vaccinari cu DTP.
Profilaxia tetanosului in cazul unei plagi cu risc tetanigen:
Persoanele imunizate activ antitetanic in ultimii 5 ani vor face rapel cu ATPA 0,5 ml IM, toaleta chirurgicala a plagii, spalare cu apa oxigenata, antibioticoterapie (penicilina, tetraciclina) timp de 7-10 zile. La ranitii grav, in stare de soc, cu plagi multiple, hemoragii masive, infectie HIV, se administreaza ser antitetanic 10.000 U sau imunoglobuline specifice umane antitetanice, urmate de vaccinarea antitetanica.
Persoanele neimunizate activ sau imunizate incomplet antitetanic vor face ser antitetanic in doza de 3000-10.000 U sau imunoglobuline umane specifice antitetanice 500 U, urmate de imunizare activa cu ATPA in 3 doze de 0,5 ml IM la interval de cate 14 zile.

Care este conduita in cazul unei plagi cu risc tetanigen?
PREZENTATI-VA LA MEDIC DE URGENTA si urmati recomandarile personalului de specialitate!

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta