TESTUL BABES – PAPANICOLAU ITI POATE SALVA VIATA!
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

TESTUL BABES – PAPANICOLAU
ITI POATE SALVA VIATA!


Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutina. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) si pentru screeningul cancerului de col uterin.

Un test Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Cca 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babes-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Multe teste Babes-Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infectia cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV.
Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin aparute la menopauza pot si ele sa dea un test Babes-Papanicolau anormal (cum este in cazul vaginitei atrofice).
In general, modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat.
Sunt si cazuri cand modificarile celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babes-Papanicolau anormal si care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Cand testul Babes-Papanicolau este anormal - Desi majoritatea testelor Babes- Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii sau inflamatii care pot fi tratate, este necesara o noua evaluare ulterioara pentru a ne asigura ca modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare: minora, moderata sau severa.
In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea medicului (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV sau, in unele cazuri, de colposcopie.
In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala.
Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.
Screeningul prin testul Babes-Papanicolau facut 1 data/an poate detecta din timp aceste modificari celulare.
Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, in general, la vindecarea completa.

Testul Babes-Papanicolau – 1 data/an – iti poate salva viata! Mergi la medicul de familie sau la medicul ginecolog!
Ministerul Sanatatii deruleaza un Program National de Screening gratuit!
Intreaba-ti medicul de familie!

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta