ZIUA MONDIALA A INIMII 29 SEPTEMBRIE 2012
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ZIUA MONDIALA A INIMII

29 SEPTEMBRIE 2012


Tema 2012:
O lume, un cămin și o inimă - începând cu femeile și copiii

Scopul:
Încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult pentru sănătatea inimii lor și a copiilor, sporirea atenţiei personalului medical în privința bolii cardiovasculare în rândul femeilor, prioritate mai mare acordată acestui subiect în agendele de sănătate publică.

Obiective:
 Conștientizarea populației feminine in legatura cu necesitatea intensificarii mișcării pentru sănătate și ameliorării conduitei alimentare în vederea corectării deficitului de activitate fizică, colesterolului ridicat și obezității – mai frecvente față de bărbați; merită de asemenea atenție controlul TA (tensiunii arteriale) și al greutății corporale.
 Motivarea populației feminine prin mijloace IEC pentru ameliorarea stilului de viață prin argumentarea legăturii între sănătatea inimii și estetica personală, calitatea vieții sociale și familiale, performanța profesională și longevitatea împlinită.
 Inducerea în rândul populației feminine a responsabilității pentru sănătatea cardio-vasculară a copiilor, adolescenților și a micro-comunităților, datorită rolului deținut în familie.
 Apel pentru creșterea atenției acordate sănătății inimii cu ocazia controalelor și a consultațiilor solicitate de femei la specialitățile medicale altele decât cardiologia.
 Pledoarie pentru prioritate mai înaltă acordată genului feminin în programele de prevenire și control al bolii cardiovasculare (BCV) coordonate de Ministerul Sănătății .

Sloganul campaniei:

Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin și națiune!

Mesaje cheie:

 România se plasează pe locul 3 cel mai rău la femei în cadrul UE 27 în privința mortalității BCV premature (<65 ani).

 În România riscul BCV suplimentar la femei decurge din sedentarism, colesterol seric total și obezitate evaluate la cote superioare bărbaților. În privința HTA și a supraponderalitatii, femeile se găsesc la cote înalte de risc, similare cu ale bărbaților.

 Campaniile IEC cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2012 trebuie să urmărească, dincolo de conștientizarea de către femei a efectelor benefice personale ale corectării stilului de viață în privința sedentarismului, alimentației și controlului greutății, inducerea responsabilității pentru sănătatea copiilor și a întregii familii, în virtutea rolului deținut în cămin și micro-comunități.


Grupurile țintă:
• Adolescentele și femeile tinere – privind neînceperea fumatului, a evitării consumului in exces de alcool, trecerea la o alimentație sănătoasă, activităţi fizice regulate.
• Femeile de vârstă mijlocie – privind măsurile de sanogeneză cardiovasculară la nivelul căminului: eliminarea fumatului din cămin, alimentația sănătoasă (consumul zilnic a cel puțin 5 porții de fructe si legume, evitarea abuzului de sare), activitatea fizică pentru sănătate, măsurarea parametrilor cardiovasculari în scop preventiv.
• Femeile vârstnice – privind combaterea factorilor de risc pentru accidentul vascular cerebral: controlul și menținerea TA și a colesterolului în limite normale, evitarea stresului psiho-social acut și cronic.
• Copiii de vârsta școlară și preșcolară – privind deprinderea de timpuriu a unor comportamente favorabile sănătăţii.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta