ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

28 IULIE 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI


Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual la nivel global dedicat factorilor de risc, prevenţiei şi tratamentului hepatitelor virale. Reprezintă o oportunitate majoră pentru sistemele sanitare şi grupurile de pacienţi de a întocmi bilanţuri şi a grăbi progresele într-un domeniu important al sănătăţii publice.
Iniţiată în 2008 de către World Hepatities Alliance (WHA), ZM este celebrată din 2011 sub auspicii comune OMS-WHA la fiecare 28 iulie, ziua de naştere a Prof. Baruch Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B.

Tema ZM 2012 “Hepatita este mai aproape decât bănuim: indiferent de vârstă, rasă, ocupaţie sau mediu socio-cultural”, evidenţiază faptul că hepatita nu alege, incidenţele mari privind diferite tipuri de HV fiind înregistrate şi în ţări dezvoltate precum Danemarca, Marea Britanie sau Suedia.
Sub sloganul “Hepatita prezintă potential letal: să o cunoastem, să ne protejăm, să o combatem”, ZM 2012 are ca scop consolidarea ripostei globale împotriva unei boli cu simptome rareori evidente dar cu potenţial letal, ce afectează una din 12 persoane.

Grupuri de risc şi prevenţia hepatitelor virale
Principalele grupuri comune de risc HV sunt (în ordinea importanţei):
• Persoanele care au nevoie frecvent de sânge sau produse din sânge
• Beneficiarii transplantului de organe
• Persoanele care sunt expuse riscului de infecţie prin natura profesiei, începând cu personalul medical
• Copiii şi adolescenţii sub 18 ani nevaccinaţi
• Persoanele cu comportament sexual de risc ridicat
• Consumatorii de droguri injectabile

Vaccinarea reprezintă pilonul principal de prevenire a HVB şi HVC.
Vaccinul anti-HVB deţine un istoric remarcabil de siguranţă şi eficacitate şi se administrează nou-născuţilor în trei sau patru doze separate, ca parte a planurilor naţionale de imunizare.
Vaccinarea împotriva hepatitei A poate alege dintre mai multe produse cu performanţe similare. Vaccinul poate fi administrat ca parte regulată a programului de vaccinare timpurie (copiii mai mari de 1 an) şi înainte de călătorie în zone geografice cu prevalenţă mare.
Dintre măsurile de prevenţie nespecifice fac parte igiena personală strictă, în special în mediul spitalicesc, sanitaţia şi salubrizarea eficiente, apa potabilă la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sânge, evitarea utilizării în comun a instrumentelor de igienă personală, generalizarea seringilor de unică folosinţă, evitarea tatuajelor şi piercingurilor, comportament sexual decent şi igienă sexuală strictă.

Contextul mondial şi european
Generalităţi şi date globale
Hepatita virală B (HVB)
Aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt purtători de VHB şi circa 350 de milioane prezintă infecţie cronică. Circa 600 000 de decese sunt puse anual pe seama hepatitei B acute sau cronice. Hepatita B poate fi prevenită prin igienă strictă, în special în mediul spitalicesc, precum şi prin vaccinare. De asemenea, examenele specifice la femeile insarcinate reprezinta o buna metoda de preventie a transmiterii la fat.
Hepatita virală C (HVC)
Se estimează că 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C. Nu există vaccin împotriva acestui virus. Măsurile preventive sunt nespecifice: screeningul donatorilor de sânge; seringi şi ace de unică folosinţă; accesorii pentru igiena personală strict individualizată; igienă sexuală strictă.
Hepatita virală A (HVA)
Se estimează că în lume apar anual 1,4 milioane cazuri noi de hepatită A. Epidemiile pot fi explozive şi pot provoca suferinţe şi pierderi economice importante. Boala este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară. Vaccinarea (administrarea de imunglobulină cât mai aproape de la expunere) este cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A.

Dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate, Coordonator PN V