ALIMENTE PENTRU SEZONUL CALD
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ALIMENTE PENTRU SEZONUL CALD

Pentru a face fata mai usor efectelor produse de canicula asupra organismului uman, alimentatia trebuie sa fie usoara.
Pentru a evita “racorirea cu inghetata”, sugeram – ca fructe de sezon:

PEPENELE VERDE – miezul conţine peste 95% apă, 0,3% protide, 1% acizi organici, 3-5% hidraţi de carbon, 60 mg% potasiu, cantităţi foarte mici de sodiu, 4 mg% calciu, 5 mg% fosfor, 0,2 mg% fier, vitamina A, câte 0,02 mg% din vitaminele B1 şi B2, 0,1 mg% niacină şi cca 3 mg% vitamina C.
Pepenele verde conţine 12 kcal/100 g miez.
Recomandari:
Prin conţinutul ridicat în apă, are proprietăţi diuretice. Se recomandă în litiaze renale şi ale vezicii urinare, în hiperuricemii (gută) prin acţiunea sa diuretică - se fac cure de sezon, câte 1-2 kg /zi.
In medicina tradiţională, seminţele de pepene verde (şi de pepene galben) se recomandă în litiaza renală şi biliară, indicaţie terapeutică ce pare a fi explicată prin existenţa în seminţe a unei enzime cu acţiune litotritică.

PEPENELE GALBEN - în cantitate mare, este greu digerabil.
Conţine 90-95% apă, 0,6-1% protide, 0,1% grăsimi, 3-6% glucide, 25-3000 U.I. vitamina A, câte 0,03 mg% vitaminele Bl şi B2 şi mici cantităţi de vitamina C.
Conţine săruri de potasiu (75 mg%), calciu (1 mg%), fosfor etc.
Valoarea energetică este de 30 kcal/100 g.
Recomandari:
Mult mai slab ca efecte terapeutice decât pepenele verde este un bun laxativ vegetal, comparabil cu prunele uscate.
Se recomandă în anemii, constipaţie, hemoroizi, litiază urinară, reumatism şi tuberculoză pulmonară.
Este contraindicat în diabet, în colite, enterite şi dispepsii.
Sucul proaspăt are efecte laxative.

Dr. Loti Popescu
Coordonator PN V