31 MAI 2012 ZIUA MONDIALA FARA TUTUN
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

31 MAI 2012

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN

Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi. Numărul decesele cauzate de tutun este de 100 de milioane în secolul 20. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul 21.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a selectat ca temă a celei de a 24-a Zi Mondiale fără Tutun "Interferenţa industriei tutunului”.
Celebrarea va avea loc sub sloganul „Stop interferenţei industriei tutunului!” şi are ca scop informarea grupurilor ţintă cu privire la încercările industriei de tutunului din ce în ce în ce mai agresive de a submina măsurile pentru implementarea Convenţiei-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT OMS), şi contracararea acestor încercări, din cauza pericolului grav pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică .

Actualmente fumează circa 1.3 miliarde de locuitori din populaţia de 7 miliarde a globului, adică în medie 18.6%, iar în Europa 29 %.
Se estimează că aproape 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. La nivel global consumul produselor din tutun este în creştere, deşi se înregistrează anumite scăderi în unele ţări cu venituri relativ ridicate.

Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii în 2004), astfel că fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030.

Un raport recent OMS bazat pe analiza statisticilor de mortalitate din 2004 sugerează că circa 12% din totalul deceselor pot fi atribuite fumatului, procentul fiind în general mai mare pentru bărbaţi decât pentru femei. Dintre regiunile OMS, regiunile cu valorile cele mai mari ale ratelor de mortalitate datorată fumatului sunt regiunile EURO şi Americile cu 16 %.
La nivel global, proporţia deceselor atribuite fumatului ditre decesele prin boli cardiovasculare este mai mare în rândul adulţilor tineri; astfel, la grupa de vârstă 30 - 44 ani, 38% dintre decesele prin boală cardiacă ischemică, dar şi 71% din decesele de cancer pulmonar şi 42% din totalul bolilor cronice pulmonare obstructive au fost atribuite consumului de tutun.
În România 2004, 15% dintre toate decesele, 20% prin boli transmisibile şi 16% prin netransmisibile (NCD) erau cauzate de fumat. În categoria NCD, fumatului îi erau atribuibile 13% din toate decesele prin boli cardiovasculare, 28% - cancere şi 51% - boli respiratorii.
Recentul studiu privind situaţia fumatului la adulţi la nivel global (Global Adult Tobacco Survey –GATS, pentru România în 2011 indică o prevalenţă a fumatului de 26,7% (4.85 milioane) şi din 37,4% la bărbaţi faţă de 16,7% la femei, ceea ce relevă un anumit progres faţă de prevalenţa de 30,0 % înregistrată în 2007.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta