ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO) 19 MAI 2012
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

19 MAI 2012Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) a generat, si la Constanta, o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni. Ziua are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, 1,5 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. În 2010, aproape 43 milioane copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii (ZEIO) pentru anul 2012 se referă la :
- importanţa menţinerii greutătii corporale în limite normale pentru o bună stare de sănătate,
iar scopul campaniei este:
- menţinerea greutăţii corporale în limite normale şi
- creşterea responsabilităţii indivizilor privind propria sănătate.

Sloganul campaniei este „Trăieşte mai uşor”.

Obezitatea este o problemă de sănătate pentru fiecare individ afectat, iar costurile suportate de societate sunt foarte mari. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi presărată cu experienţe pozitive. Se recomandă ca oamenii sa mearga la medic pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine .
Obiectivele acestei campanii sunt:

• Informarea şi educarea persoanelor despre riscurile excesului ponderal pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care include atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare
fizică eficientă.
• Motivarea şi sprijinirea persoanelor supraponderale şi obeze să facă schimbările necesare în stilul de viată pentru a ajunge la o greutate normală şi astfel să îsi îmbunătătească starea de sănătate.


Reprezentantii BPPSEPS din cadrul DSPJ Constanta desfasoara, si in aceasta perioada, activitati de informare si educare in scoli si licee privind importanta mentinerii unei greutati normale, in cadrul unui stil de viata sanatos. Au avut loc, de asemenea, si 2 campanii de strada - cu voluntari (elevi de liceu). Voluntarii au distribuit trecatorilor fluturasi („De ce apare obezitatea la copii?”, „Miscarea”, „10 Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa”) in scopul informarii si constientizarii riscurilor obezitatii asupra sanatatii.


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta