“Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ” 5 MAI 2012
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

“Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ”

5 MAI 2012

În octombrie 2004, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat Programul privind Siguranţa Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă - “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură (Clean Care is Safer Care - CCSC)” – pune accentul pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale.
CCSC a instituit, începând cu 5 mai 2009, evenimentul anual:
“Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ”.
Campania militează pentru îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinii în rândul personalului medical. Campania s-a desfăşurat pentru prima dată la noi în 2011.

Tema ptr campania 2012 „Planificare pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor şi sloganul “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena defectuoasă a mâinii!” prefaţează scopul campaniei, anume diseminarea de informaţii, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru stimularea înregistrării unităţilor sanitare în reţeaua mondială a centrelor de excelenţă OMS privind igiena mâinii (RMCEIM).

Infecţiile nozocomiale sunt evenimente adverse înregistrate în instituţiile de sănătate la nivel mondial şi sunt cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor.

La nivel global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de infectii nozocomiale care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările dezvoltate şi10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o infecţie nozocomială. În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi.
În Europa, mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane infecţii nozocomiale care cauzează 16 milioane extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ 7 miliarde euro/an.

Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor nozocomiale inclusiv cele privind igiena mâinilor sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea pozitivă a personalului sanitar implicat sunt indispensabile.
Pacienţii, dar şi deprinderile populaţiei generale privind igiena mâinii, joacă un rol important în prevenirea infecţiilor nozocomiale. Un studiu pe 900 de persoane publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet în 2005 a relevat potenţialul deosebit al unui gest elementar de igienă precum spălarea corectă cu apă şi săpun a mâinilor: scăderea cu 50% a numărului cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate.