Săptămâna Europeană a Vaccinării 21 – 27 aprilie 2012
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

Săptămâna Europeană a Vaccinării

21 – 27 aprilie 2012


Sub sloganul generic „Să prevenim, să protejăm, să imunizăm”, a 7-a Săptămâna Europeană a Vaccinării (EIW) are ca scop conştientizarea privind importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate.
Se subliniază că imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi.

Date recente în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în ciuda progreselor substanţiale ale imunizării, există încă afecţiuni, grupuri şi subregiuni pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesară. În consecinţă, imunizarea trebuie să rămână o prioritate în această regiune, iar scopul specific al SEV 2012 se referă la combaterea percepţiilor greşite ale populaţiei şi ale personalului medical care au ca rezultat comportamente ce determină o acoperire vaccinală deficitară şi (re) apariţia unor boli infecţioase.
Într-adevăr după decenii de “uitare” a unor boli infecţioase grave, datorată progreselor vaccinării, teama de îmbolnăvire tinde să fie înlocuită de teama de vaccinare. Percepţiile greşite ale unor populaţii, care nu s-au mai confruntat zeci de ani cu ravagiile unor boli prevenibile prin vaccinare, ameninţă acoperirea vaccinală şi conduc la reapariţia îmbolnăvirilor.
În regiunea EURO-OMS, gradul mediu de acoperire vaccinală pentru rujeolă este de 94%, iar pentru 3 doze de DTP şi 3 doze de vaccin polio depăşeşte 90%. Aceste medii ascund însă mari diferenţe între şi în interiorul ţărilor.
În fiecare ţară există populaţii neimunizate şi expuse riscului de îmbolnăvire. De exemplu, epidemia de rujeolă semnalată în 2008-2009 în Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania a apărut în majoritatea cazurilor în rândul persoanelor nevaccinate din motive etnice şi/sau religioase, precum şi în rândul grupurilor de rromi. Alte populaţii cu acces limitat la vaccinare sunt cele marginalizate din punct de vedere socio-economic sau care locuiesc la distanţă mare de centrele medicale.

Inegalităţile în privinţa vacinarii nu sunt, însă, legate doar de statutul socio-economic. Astfel 95% dintre cazurile de rujeolă raportate în 2009 au fost înregistrate în statele UE, dintre care 65% din Europa de Vest, fenomene considerate a fi în legatură cu nivelurile ridicate de migraţie, existenţa unor grupuri neimunizate din cauza accesului limitat la serviciile de sănătate, declinul continuu în acceptare a vaccinării de către populaţie.
*
România dispune de un program national de imunizare acoperind grupurile-ţintă în proporţii între 95% (vaccinul MCV – anti-rujeolic) şi 99% ( BCG – anti-TBC si DTP1 – anti-difterie-tetanos-tuse convulsivă) la nivelul anului 2010. Cheltuielile statului pentru vaccinare s-au mărit de la 40 milioane RON în 2009 la 72 milioane RON în 2010.
Datele statistice recente privind bolile adresabile prin vaccinare arată o tendinţă staţionară sau ameliorată cu excepţia hepatitei A (2009/2010 - 3258/3493 cazuri) şi a tusei convulsive (2009/2010/2011 - 10/29/86 cazuri).

Probleme importante ridică însă rujeola şi rubeola în regiunea EURO-OMS. Astfel, în 2011 s-au confirmat în laborator 1823 cazuri de rujeolă, faţă de 193 cazuri confirmate de laborator în 2010. În privinţa rubeolei, faţă de 351cazuri confirmate în 2010, în 2011 au fost confirmate de laborator 578 de cazuri.
Necunoaşterea beneficiilor şi teama nejustificată faţă de efectele secundare atrag şi la noi un declin în acceptarea imunizărilor, privind în special noile vaccinuri.
O acoperire vaccinală precară este înregistrată la comunităţile Roma în care, la nivelul anului 2009, 25% dintre minori nu primiseră nici unul dintre vaccinurile gratuite şi obligatorii.