ZIUA MONDIALĂ A APEI 22 MARTIE 2012
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ZIUA MONDIALĂ A APEI

22 MARTIE 2012

Apa şi securitatea alimentară, vitale pentru sănătate

TEMA
A XX-a celebrare a Zilei Mondiale a Apei instituită de Adunarea Generală ONU în 1993 are drept temă însemnătatea apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară şi este coordonată în parteneriat de UN Water şi FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) – agenţii specializate ONU.

SLOGAN - Sub sloganul “ Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană”, ZMA 2012 ţinteşte conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, a importanţei acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.
OBIECTIVE
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele ZMA 2012 privesc:
 raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară;
 reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută;
 promovarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.

Apa, un sine qua non al vieţii, reprezintă o resursă regenerabilă dar cu potenţial finit ce trebuie protejat azi pentru a lăsa şanse la viaţă şi alimentaţie adecvată generaţiilor viitoare.

Cantitatea uriaşă de apă necesară pentru producerea hranei, cu trei ordine de mărime mai mare faţă de necesarul pentru băut, susţine importanţa apei ca pilon esenţial al securitătii alimentare. Cum populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% dintre alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc (în pofida faptului, etic inadmisibil, că 1/6 din populaţia globului este subnutrită), resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere sau cel mult staţionare, vor deveni curând insuficiente pentru satisfacerea necesitătilor alimentare.

În planul stilului individual de viaţă, s-a documentat că orientarea către alimente care necesită mai putină apă pentru a fi produse, serveşte în acelaşi timp unei nutriţii sănătoase.

Conţinutul virtual de apă* al unor produse alimentare:

Produs Litri de apă/kg
• Grâu 1150
• Orez 2656
• Porumb 450
• Cartofi 160
• Soia 2300
• Carne vită 15977
• Carne porc 5906
• Carne pasăre 2828
• Ouă 4657
• Lapte 865
• Branză 5288

* Nota: Apa virtuală reprezintă cantitatea totală de apă folosită în obţinere şi prelucrare până la produsul finit.


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta