PROFILAXIA CANCERULUI DE COL UTERIN (1)
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

PROFILAXIA CANCERULUI DE COL UTERIN (1)


In Romania, cancerul de col uterin detine locul 2 la cauze de deces intr-un “top al cancerelor la femei”, dupa cancerul mamar.
De aceea, constientizarea factorilor de risc si eliminarea lor (in masura posibilului), precum si DIAGNOSTICAREA PRECOCE reprezinta pasi vitali pentru supravietuire, in cazul aparitiei cancerului de col uterin.

Uterul este impartit in trei portiuni: colul uterin, portiunea inferioara care se deschide la nivelul vaginului, corpul uterin, portiunea superioara si istmul, o zona ingusta de legatura intre corp si col. Zona de trecere intre epiteliul pavimentos al exocolului si cel cilindric al endocolului este locul in care debuteaza majoritatea tumorilor colului uterin.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de col uterin? Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ crescuta la femeile cu debut al vietii sexuale la varsta tanara, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuala, numar mare de sarcini, numar mare de avorturi, fumatoare. Prin contrast, este mai putin frecvent la nulipare si la cele cu viata sexuala inactiva. Exista mai multe tipuri de virusuri Papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin, unele mai agresive.

Care sunt semnele de aparitie a bolii? Cancerul de col uterin nu se remarca prin bogatia manifestarilor, este insidios si “parsiv”. Formele incipiente de boala sunt asimptomatice, ele se descopera numai in cadrul procesului de screening prin examen citologic Babes - Papanicolau. Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sangerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie trenanta. Durerea nu este comuna, ea apare in stadii avansate, fiind determinata de o multitudine de cauze: necroza tumorala, inflamatie pelvina asociata, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.

Cancerul de col uterin trebuie diagnosticat in faza de carcinom intraepitelial, reducandu-se in acest fel prevalenta cancerului invaziv si mortalitatea. Este usor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual ofera posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare. De aceea, se recomanda examen citologic Babes – Papanicolau, 1 data/an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasa, este facuta de personal medical specializat.
Cu cat un cancer de col uterin este depistat intr-o faza de inceput, cu atat sansele de tratament si de recuperare sunt mai mari.
Consultul pacientei cu cancer de col uterin confirmat histopatologic trebuie facut in echipa chirurg - radioterapeut inainte de inceperea oricarui tratament.

Testul Babes-Papanicolau iti poate salva viata! Mergi la medicul ginecolog si fa 1 data/an acest test!


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta

Descarcă document