PREVENIREA CANCERELOR (VII)
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

PREVENIREA CANCERELOR (VII)

Factorii “de mediu” implicati in generarea cancerelor sunt:

1. Radiatiile ionizante cu potential cancerigen la 2 km de epicentrul exploziei atomice si creste cu numarul anilor. O cauza importanta a producerii cancerului este combinarea radiatiilor naturale sau artificiale cu alte efecte daunatoare.

2. Doza de substante chimice utilizata. Ele isi exercita efectul carcinogenetic in special prin legarea de ADN, desi s-a probat si legaturi cu ARN (t ARN) si cu o serie de enzime (reverstranscriptaza) sau cu alte proteine care implicand genele represoare, declanseaza modificari fenotipice celulare.
Neoplasmele induse de agenti chimici sunt mai putin antigenice decat cele induse virotic.

Substantele chimice canceroase
a) Naturale: alfatoxina din contaminarea conservelor cu Aspergillus flav provoaca cancer hepatic - nu consumati cereale mucegaite deoarece exista riscul infestarii cu alfatoxine care induc cancerul.
b) Medicamente : cloramfenicol s.a.
c) „Culturale" din:
- bauturi alcoolice (cancer gura, intestine, san, esofag, adenocarcinom hepatic)
- fum de tigara, fum industrial, gaze de esapament ce contin hidrocarburi policiclice care dau cancerul bronhiilor
d) Industriale:
- coloranti (cancer la vezica)
- conservanti si aditivi la mezeluri, ca nitriti si nitrozamina daca sunt in cantitati mari
- solventii benzolici provoaca leucemie
- uleiurile minerale
e) Pregatirea alimentelor la temperaturi inalte (pe gratar, in cuptor etc.) duce la formarea de nitrozamine.
Legumele crescute cu ingrasaminte chimice contin o cantitate mare de nitrati, iar in organism se pot transforma in nitriti, care la fel ca si fazina din fasolea verde cruda se lipesc de globulele rosii impiedicand transportul oxigenului. Salata verde, guliile si spanacul contin (mai ales iarna) o mare cantitate de nitrati. O parte din substantele nocive pot fi neutralizate in stomac prin consumarea de alimente foarte bogate in vitamina C (ex. salate de legume). Vitamina C impiedica formarea nitritului in organism.
f) Prajitul pe gratar cu carbuni de lemn produce benzopiren. Gratarele cu gaz sau electrice sunt mult mai inofensive. Carnea afumata contine de 50 ori mai mult benzopiren decat cea neafumata.
Jumatate de kilogram de friptura pe carbuni contine tot atata benzpiren (agent cancerigen) ca si 600 de tigari.
g) Acrylamidele. Acrylamida se formeaza atunci cand alimentele bogate in carbohidrati (cereale ca orez, cartofi) sunt prajite sau coapte. Astfel, primejdios este consumul exagerat de prajeala din paine, biscuiti, fulgi de cereale si mai ales din cartofi (cartofii prajiti si chips-urile). Continutul in acrylamide din cartofi este cu atat mai mare, cu cat tuberculii contin mai mult zahar (cand sunt tinuti la rece) sau temperatura de preparare este mai mare. Consumul prelungit de acrylamida duce la distrugerea nervilor, afectarea fertilitatii masculine si chiar la aparitia cancerului.
h) Produsele care rezulta din metabolizarea unui exces de proteine duc la procese tumorigene. Astfel, carnea, dupa ce a fost digerata, lasa in urma aminele. Acestea pot reactiona cu nitritii care se gasesc in apa de la robinet, conserve etc. si se formeaza nitrozaminele care pot declansa cancerul.

Se recomanda :
- evitarea carnii, care consumata in exces incarca organismul cu uree si acid uric, ceea ce solicita mult rinichii. De aici pot aparea litiaza, guta, leziuni vasculare, ateroscleroza etc. - in special carnea rosie (porc, vita, miel) consumata in cantitate mare, carnea la gratar si prelucrata (salam, carnati, bacon, hamburgerii) poate produce cancer de intestine (British Medical Journal). Vinovata este amina heterociclica care se formeaza la suprafata carnii cand este prajita, coapta sau pusa pe gratar
- de asemenea, evitarea cartofilor prajiti si a alimentelor prajite
- evitarea poluarii de orice fel
- evitarea automedicatiei
- atentie la coloranti, conservanti, aditivi

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta