ALIMENTATIA SANATOASA – FACTOR DE PROTECTIE IMPOTRIVA CANCERELOR (V) VITAMINA C NATURALA - aliatul tau impotriva bolilor
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ALIMENTATIA SANATOASA – FACTOR DE PROTECTIE IMPOTRIVA CANCERELOR (V)

VITAMINA C NATURALA - aliatul tau impotriva bolilor


Se stie ca unul dintre factorii de protectie impotriva cancerelor este alimentatia sanatoasa. Astazi vom vorbi despre importanta aportului de vitamina C in prevenirea imbolnavirilor, in cresterea imunitatii, a rezistentei organismului si apararea impotriva cancerelor.

Vitamina C sau acidul ascorbic a fost descoperită de către savantul maghiar Szent-Györgyi Albert.
El a fost primul care a reuşit să extragă vitamina C din ardei şi pentru această descoperire a fost distins cu Premiul Nobel.

Vitamina C face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apă) şi din această cauză, în cazul unei solicitări fizice excesive, se elimină în cantităţi mari din organism.

Vitamina C administrată în mod susţinut, stimulează sistemul imunitar şi creşte rezistenţa organismului faţă de bolile infecto-contagioase, ajută la activarea multor sisteme enzimatice şi are un rol important în respiraţia celulară, este unul din principalii agenţi reducători din organism (antioxidant foarte puternic), fiind un bun aliat in lupta impotriva cancerelor.

Accelerează vindecarea rănilor, regenerarea ţesuturilor, participă la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor şi oaselor, precum şi la sinteza hormonilor corticosuprarenali.

Are efect antistres, facilitează absorbţia fierului şi, impreună cu acidul folic şi vitamina B12, stimulează maturarea eritrocitelor (globulelor roşii), scade colesterolul sangvin şi protejează organismul faţă de substanţele cancerigene.

Creşte mult randamentul fizic şi imunitatea.

Cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamine (A, C, E) si minerale (calciu, magneziu, seleniu) dintre plantele autohtone folosite în scop antiastenic şi vitalizant, conţine de asemenea acizi graşi esenţiali polinesaturaţi (acid linoleic şi linolinic) care sunt antioxidanţi foarte buni.
Fructele de cătină conţin de 2 ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele, ele constituind o importantă sursă de vitamina C.


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta