DIAGNOSTICAREA PRECOCE A CANCERELOR (V)
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

DIAGNOSTICAREA PRECOCE A CANCERELOR (V)

Cu cat cancerele sunt depistate intr-o faza mai precoce, cu atat durata de supravietuire creste. Screeningul este o metoda de preventie, de profilaxie secundara.

Screeningul se referă la folosirea unor teste simple la o populaţie sănătoasă pentru a identifica precoce persoanele care au boala, dar nu au încă simptome (ex. screeningul pentru cancerul de sân folosind mamografia şi screeningul pentru cancerul de col uterin folosind testul Babeş - Papanicolau)
Screeningul pentru cancerele de colon, rect şi de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel încât acestea pot fi tratate înainte de a deveni canceroase.
Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rect şi de sân poate fi folosit pentru depistarea acestor boli timpuriu, precoce de obicei într-un stadiu în care tratamentele oferă rezultate bune (o rată şi perioadă de supravieţuire ridicată cu o bună calitate a vieţii).

Tipurile de cancer care pot fi depistate prin teste de screening:
– Cancer de sân
– Cancer de colon şi rect
– Cancer de col uterin

Pentru cancerul mamar:
- autoexaminarea, lunara, a sanului
- echografia mamara – sonoelastografia - poate identifica cu certitudine tumorile canceroase şi necanceroase, indiferent dacă acestea au dimensiuni sub un centimetru şi în mod normal ar fi mai greu de evidenţiat. Odată ce natura tumorii a fost stabilită, atunci şansele de vindecare cresc considerabil.
- mamografie – depisteaza cele mai mici tumori aparute

Pentru cancerul de col uterin:
- frotiul cito-vaginal Babes-Papanicolau - in Romania sunt disponibile mai multe tehnologii pentru a investiga prezenta HPV (Human Papilloma Virus)

Pantru cancerul de colon si de rect:
- testul de sangerare oculta din scaun - este folosit pentru a cerceta daca in scaun exista urme de sangerare microscopica (sangerare care nu poate fi observata cu ochiul liber). Mostre mici din scaune diferite sunt atasate pe niste teste din hartie speciala (oculttest), care apoi sunt developate. Un test pozitiv poate fi un semn de sangerare a unui polip sau poate fi secundara unui proces tumoral.
- tuseul rectal - medicul specialist examineaza digital toata regiunea rectala, cu grija, dupa ce in prealabil manusa pentru examinare a fost lubrefiata pentru a evita producerea unor leziuni.
- irigografia - este o investigatie in care o substanta radioopaca, in acest caz bariul, este introdusa la nivelul rectului si colonului (clisma baritata) pentru ca apoi sa fie realizate o serie de radiografii care pot evidentia polipii sau tumorile de la acest nivel.
- colonoscopia - foloseste un tub cu fibre optice si o sursa luminoasa, care poate prelua imagini ale lumenului intestinal si poate identifica diferite anormalitatii ale mucoasei intestinale. Colonoscopia este o metoda relativ ieftina care permite de asemenea preluarea de material bioptic de la nivelul leziunilor suspecte.
- testul ADN din scaun - identificarea anomaliilor genetice celulare din scaun (celule care provin din descuamarea mucoasei intestinului) si pot astfel identifica un eventual proces tumoral cu aceasta localizare.


Dr. Loti Popescu
Master European promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta