PREVENIREA CANCERELOR PRINTR-O ALIMENTATIE SANATOASA (III)
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

PREVENIREA CANCERELOR PRINTR-O ALIMENTATIE SANATOASA (III)


Cancerul rezulta din interactiunea a 2 factori: factori genetici si factori externi. Diagnosticul cancerului este legat de varsta, observandu-se o crestere a incidentelor de cancer la sfarsitul perioadei de reproducere.

Nutrientii si agentii toxici sunt factori importanti ce contribuie la riscul aparitiei anumitor cancere.
Nutritia, ca un factor determinant in crestere si dezvoltare influenteaza riscul de aparitie a cancerului direct, datorita carcinogenilor din alimente sau indirect, prin raspunsul hormonal si metabolic la crestere si obezitate.
Exista dovezi ca obezitatea si cresterea rapida in greutate creste riscul de cancer.

Eforturile de prevenire a cancerului ar trebui sa inceapa inca inainte de conceptie, sa se continue in copilarie si ulterior, pe parcursul intregii vieti.
Mama ar trebui sa inceapa perioada de graviditate intr-o stare de sanatate buna, cu o greutate normala, si sa evite cresterea sau pierderea excesiva in greutate de-a lungul sarcinii.
Micronutrientii sunt foarte importanti pentru o dezvoltare normala a embrionului si pentru cresterea fetusului. Cresterea copilului ar trebui sa porneasca de la baze sanatoase si sa continue de-a lungul vietii, mai degraba decat sa urmeze abordarea prezenta conform careia conceptul de “mai mare” sau “grasut” este legat de conceptul de “sanatate”.

Preferintele alimentare si obiceiurile legate de activitatea fizica si joaca sunt stabilite inca din copilarie. Parintii si profesorii sunt cei care determina copiii in adoptarea unui mod de viata sanatos sau nu.

(Dupa Ricardo Uauy si Noel Solomons, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, UK, and Institute of Nutrition and Food Technology, University of Chile, Santiago, Chile; and Center for Studies of Sensory Impairment, Aging, and Metabolism (CeSSIAM), Guatemala City, Guatemala Sursa: American Society for Nutrition, J. Nutr. 135:2934S-2945S, December 2005)

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta