12 septembrie 2011- ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

12 SEPTEMBRIE 2011

ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE


În perioada 12-30 septembrie 2011, BPPSEPS din DSPJ va desfăşura, in judetul Constanta, Campania de informare a populaţiei privind sănătatea orală.

Mesajul campaniei este: Obiceiuri sănătoase pentru dinţi sănătoşi!

Afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având un cost social şi economic considerabil (Dr. Margaret Chan, Director General OMS).
Neglijate şi netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului.

Caria dentară rămâne cea mai frecventă boală cronică la nivel mondial, care afectează copiii, adulţii şi persoanele în vârstă şi are un impact semnificativ asupra bunăstării şi performanţelor de zi cu zi. Din păcate, de multe ori, prima vizită la medicul dentist este corelată deja cu necesitatea unui tratament stomatologic, situaţie care are prejudicii semnificative pentru dantură şi dezvoltarea maxilarului.

Caria dentară şi afecţiunile orale pot fi în mare măsură prevenite prin măsuri simple şi eficiente. Igiena orală zilnică cu o pastă de dinţi adecvata trebuie sa devina o practica comuna pentru toti oamenii.

Parteneri in cadrul Campaniei: ISJ prin unitatile de invatamant, CMI (medicina de familie si stomatologie), cabinetele scolare.

Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii, prin sensibilizarea populaţiei generale cu privire la importanţa sănătăţii orale şi a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală. Se urmăreşte, de asemenea, sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi ameliorarea sănătăţii orale prin adoptarea comportamentelor sănătoase în familie precum şi îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii.

Obiectivele generale ale acestei campanii sunt:
 Creşterea numărului de persoane din grupul ţintă - informate - privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia;
 Creşterea numărului de persoane care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale;
 Formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta

Descarcă document