AJUTA-TI ORGANISMUL!
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

AJUTA-TI ORGANISMUL!


Pentru ca bolile sa nu isi faca loc, corpul omenesc trebuie sa aiba o “linie de aparare” buna. Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista si anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului de atacul radicalilor liberi. Iata cateva dintre ele:
Vitamina E - prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele au aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.
Vitamina C - importanta in sistemul de regenerare a organismului. Este implicata in functionarea corecta a sistemului imunitar. Se gaseste in citrice, broccoli, macese, ardei si multe alte fructe si legume.
Viamina A - (sub forma provitamina – caroten). Este continuta in morcovi, spanac, verdeata. Are proprietati de antioxidant natural extrem de important pentru apararea plamanilor de actiunea nociva a fumului de tigara si smogului.
Vitaminele din grupul B - in banane, verdeata, morcovi, mar, cartofi, unele dintre cele mai importante vitamine pentru apararea organismului. Ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.
Seleniu - probabil cel mai important antioxidant pentru sanatatea umana, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare, dar este deseori insuficient in dieta omului modern.
Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale contin vitamine si minerale, avand calitati antioxidante.
Extractul de ceai verde, extractul de armurariu, extractul din seminte de strugure, licopenul, coenzima Q10, acidul alfa-lipoic, N-acetilcisteina, extractul de schizandra si de Gingko Biloba sunt, de asemenea, antioxidanti utili pentru sanatatea ta. Foloseste-i in alimentatie si vei trai sanatos!
Antioxidantii iti protejeaza sanatatea si tin batranetea departe!

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator P.N.V
DSPJ Constanta