CAMPANIE IEC pentru ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

CAMPANIE IEC
pentru
ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)


Direcţia de Sănătate Publică Judeteana Constanta celebreaza data de 21 mai 2011 - Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) - prin organizarea, în perioada 21 mai- 1 iunie 2011, a campaniei de informare şi educatie dedicată acestei zile.

Este o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni – obezitatea. Campania are loc în întreaga Europă, în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai.

Conform OMS, procentul adulţilor supraponderali din majoritatea ţărilor europene este de 30% - 80%, iar supraponderalitatea şi obezitatea sunt răspunzătoare de peste un milion de decese anual.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2011 se referă la ruperea cercului periculos al scăderii şi creşterii în greutate în mod repetat (efectul yo-yo).

Sloganul campaniei este „STOP YO-YO!”. Yo-yo este o jucărie ce se leagă de deget şi se lasă în sus şi în jos la nesfârşit. Efectul yo-yo reprezintă răspunsul organismului în urma unor diete severe sau greşit aplicate, manifestat prin (re)acumularea numărului de kilograme în plus şi chiar depăşirea acestuia, într-un timp relativ scurt, în urma încetării regimului. Prin întoarcerea la obiceiurile alimentare iniţiale, organismul revine la greutatea de la începutul curei, sau chiar o depăşeşte.

Obiectivele acestei campanii sunt:
• Motivarea şi sprijinirea cetăţenilor supraponderali să facă schimbările necesare pentru a ajunge la o greutate sănătoasă, a o menţine şi pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi stilul de viaţă.
• Informarea şi educarea cetăţenilor despre riscurile excesului ponderal şi ale obezităţii pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care presupune atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare.

Prin activităţile derulate dorim să conştientizăm populaţia generala, adulţi şi copii, in legatura cu riscurile obezităţii şi ale fluctuaţiilor în greutate asupra sănătăţii.


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta