Igiena mainii: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

Igiena mainii: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ

5 mai 2011

Infectiile nozocomiale apar în timpul tratamentului in spital sau altă unitate medicala (in stationar), fara a fi prezente sau incubate in momentul internarii.

Deficientele in igiena prestarii actului medical, incluzand in mod esential igiena mainii, sunt una dintre cauzele implicate major in geneza infectiilor nozocomiale. Igiena personala a pacientilor, parte a igienei in populatia generala, este de asemenea implicata in aparitia infectiilor din spitale.
Infectiile nozocomiale reprezinta o amenintare serioasa, globala pentru sanatatea publica. Paradoxul este ca un fenomen ce induce suferinte si costuri enorme in sistemele de sanatate (7 miliarde euro/an in UE) depinde de gesturi elementare si putin costisitoare de igiena.

In consecinta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a instituit incepand cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mainii: SANATATE SI VIATA” (SAVE LIVES: Clean Your Hands, CYH). Scopul CYH este optimizarea practicilor privind igiena mâinii, a caror aplicare riguroasa de catre personalul medical contribuie major la reducerea infectiilor nozocomiale ce pun în pericol sanatatea si viaţa pacientilor din spitale.
Tintele principale ale campaniilor CYH sunt personalul medical dar si pacientii din stationare sau publicul sanatos.

In tara noastra campania CYH se organizeaza in premiera in 2011.

Tema CYH 2011 se refera la monitorizarea progreselor, planificarea actiunilor viitoare, mentinerea in centrul atentiei a igiena mainii in prestarea actului medical.

Sloganul CYH 2011: “Cum stati cu igiena mainii ?” este in legatura cu mesajul cheie: « Sa cunoastem si sa ridicam nivelul la care se gaseste spitalul/clinica noastra in privinta igienii mainii”.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator P.N.V
DSPJ Constanta