RECOMANDARI PENTRU CANICULA - 02-08-2010
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

RECOMANDARI PENTRU CANICULA - 02-08-2010

RECOMANDARI PENTRU CANICULA


1. Organismul are nevoie de cat mai multe lichide: 2-2,5 l/24 ore. Beti ceaiuri fara zahar (cu lamaie), cat se poate de calde sau apa plata (alternativ cu apa minerala)
2. Evitati cafeaua, orice alte produse ce contin cofeina, evitati bauturile acidulate, bauturile alcoolice, tutunul, abuzul de medicamente
3. Consumati mai putine alimente bogate in proteine si mai multe fructe si legume ca atare sau/si in salate, cu putin ulei de masline si cu lamaie. Lichidele, fructele si legumele va ajuta la hidratare si la rezistenta in fata caldurii. Una dintre problemele grave, vara, este deshidratarea.
4. Evitati sa iesiti in oras la orele pranzului, dar daca totusi o faceti, purtati ochelari de soare si acoperiti capul cu o palarie, umbrela. Este bine sa aveti la dumneavoastra si o sticla cu ceai neindulcit. Purtati haine largi, comode, de culori deschise si din texturi care lasa pielea sa respire
5. Bolnavii de inima, cei care sufera de astm bronsic, cei cu tulburari ale tiroidei, bolnavii cu tulburari psihice, copiii, batranii sa faca tot posibilul pentru a avea un ventilator acasa sau la serviciu (o sursa care racoreste aerul)
6. Cei care pot, sa plece in aceasta perioada torida in zone racoroase (la munte)
7. In timpul zilei, la orele amiezii, nu lasati geamurile larg deschise, ci acoperiti-le cu draperii si jaluzele.
8. Daca apar dureri de cap prelungite, greturi, varsaturi, inapetenta prelungita, adresati-va medicului de familie.
9. Daca mergeti la plaja, evitati expunerea la soare intre orele 10