CAMPANIA MONDIALĂ MULTI-ANUALA „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor!”, 5 MAI 2018 „PREVENITI SEPTICEMIA- ESTE ÎN MÂINILE VOASTRE”
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

CAMPANIA MONDIALĂ MULTI-ANUALA

„SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor!”, 5 MAI 2018

„PREVENITI SEPTICEMIA- ESTE ÎN MÂINILE VOASTRE”


Organizatia Mondială a Sănătătii a lansat în anul 2009 o campanie mondială anuală, adresată personalului medical, denumită “SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena mâinilor”, o extensie a primei campanii mondiale privind siguranţa pacientului, cu debut în 2005. Această ultimă acţiune îşi propune să demonstreze că igiena mâinilor este cheia reducerii prevalenţei infectiilor asociate asistentei medicale (IAAM), precum şi angajamentul mondial în acest domeniu prioritar al activităţii medicale.
Din anul 2009 până în prezent, peste 40 de ţări au aderat la mobilizarea mondială şi au demarat campanii de igienă a mâinilor. Campaniile din ultimii ani s-au concentrat pe igiena mâinilor si combaterea rezistentei microbiene (5 mai 2014); igiena mâinilor în departamentele chirurgicale (5 mai 2016); igiena mâinilor si combaterea rezistentei microbiene la antibiotice (5 mai 2017).

Tema pentru campania din anul 2018 este SEPTICEMIA

În 5 mai 2018, campania se orientează pe ameliorarea practicilor de igienă a mâinilor şi prevenirea septicemiei. “PREVENITI SEPTICEMIA – este în mâinile voastre”

OMS cheamă la actiune personalul medical împotriva septicemiei, în contextul igienei mâinilor si programelor de prevenire si control al infectiilor (PCI). Putem răspunde prin sustinerea cererii la actiune din 5 Mai 2018. Igiena mâinilor reprezintă miezul PCI pentru combaterea septicemiei, iar organizarea campaniei în fiecare an, în jurul datei de 5 Mai este o parte importantă a îmbunătătirii comportamentului prin cele mai bune practici de PCI.
Sloganul din acest an al campaniei OMS este “ Preveniti septicemia în spital - este în mâinile voastre”. Reprezintă o abordare de actiune prin tintirea de grupuri de profesionisti dar si de grupuri de pacienti. La orice nivel în sistemul de sănătate, măsurile de prevenire si control al infectiilor (PCI), inclusiv actiunea de igienă a mâinilor, trebuie să fie un marker al asistentei medicale de calitate – cu persoane, atât cele din linia-întâi cât si lideri, care decid fiecare să aibă o responsabilitate individuală pentru a asigura îmbunătătiri în siguranta pacientului.
OMS cere liderilor să ia parte si să coordoneze diseminarea mesajelor si resurselor campaniei, cu scopul de a angaja toate audientele tintite. Prin participare si în scopul de îmbunătătire continuă a igienei mâinilor, se va ajuta prevenirea septicemiei.
La cea de-a 70 a Adunare Mondială a OMS din anul 2017 a fost adoptată decizia de “Îmbunătătire a prevenirii, diagnosticului si managementului clinic al septicemiei”
Septicemia: insuficientă de organ ce amenintă viata, cauzată de răspunsul anormal al gazdei la infectie (“lifethreatening organ dysfunction caused by dysregulated host response to infection”).
Pe plan global, se estimează că septicemia afectează în fiecare an mai mult de 30 milioane de pacienti.

Descarcă document