ZIUA NATIONALA A INIMII 4 mai 2018
« Înapoi la Materiale informative privind sănătatea publică

ZIUA NATIONALA A INIMII

4 mai 2018


Inima este unul dintre organele vitale. O inima sanatoasa se intretine prin respectarea unor reguli ale unui stil de viata sanatos. Efectele nedorite in ceea ce priveste sanatatea inimii ne trimit la rezolvarea cauzelor. Cand vorbim despre inima trebuie sa avem in vedere factorii de risc si factorii de protectie. Boala cardiovasculara are multe aspecte. Statisticile arata ca Romania este in topul tarilor “fruntase” la acest capitol.
Factori de risc – Unii factori de risc cardiovascular pot fi „atacaţi”, alţii nu.Sunt lucruri pe care nu le putem schimba: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare.
Dar există duşmani mai mari, ce au apărut în viaţa omului ca urmare a „binefacerilor” civilizaţiei moderne: sedentarismul, obezitatea, dar şi a deficienţelor ei: stresul, fumatul. Din fericire, aceştia pot fi evitaţi sau eliminaţi chiar de către oameni. În acest fel se diminueaza considerabil riscul cardiovascular.
Există şi inamici cărora le putem ţine piept cu succes dacă respectam un stil de viata sanatos sau/si apelam la ajutorul medicului: hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul crescut trebuie controlate periodic şi tratate, de regulă toată viaţa.
Factori de protectie – Există şi aliaţi în această luptă? Da, şi ei trebuie folosiţi şi protejaţi: o fracţiune „bună” a colesterolului (HDL), activitatea fizică, estrogenii (hormonii feminini). În această luptă rolul pacientului este la fel de important ca cel al medicului. Echipa castigatoare este formata din medic si pacient.
Principala cauză a bolilor cardiovasculare, ateroscleroza înseamnă îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu grăsimi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transport sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar şi arterele ce alimentează alte organe (de exemplu, creierul sau membrele inferioare).
Infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respective şi implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa (temporară sau definitivă). Astuparea unei artere are drept consecinţă infarctul. Reducerea diametrului vasului cu diminuarea circulaţiei sângelui sub necesităţile organului în timpul efortului sau, mai grav, în repaus, determină ischemie. În ambele cazuri forma comună de manifestare este durerea, dar prezenţa ei nu este regulă! Ateroscleroza debutează încă de la 20-25 ani şi evoluează „în tăcere” o perioadă variabilă de timp.
Ateroscleroza este accelerată de expunerea la factorii de risc cardiovasculari.
Cativa pasi simpli pe care fiecare individ si fiecare familie ii poate parcurge pentru sanatatea inimii:
1. Eliminarea fumatului din camin (impreuna cu boala prematura de inima)
2. Alimentatie sanatoasa: consumul a cel putin 5 portii de fructe si legume si limitarea aportului total de sare sunt regulile de baza. De asemenea, introducerea in alimentatie a grasimilor sanatoase (AGE), antioxidantilor, reducerea consumului de dulciuri.
3. Activitate fizica: minimum 30 minute de exercitii zilnice cu ritm si intensitate medie sunt o cheie importanta catre forma fizica, performanta sociala si longevitate. 1-2 ore pentru copii, adolescenti, tineri si persoanele adulte active. Corpul nostru este prevazut pentru miscare.
4. Control periodic - Cunoasterea in scop preventiv a catorva parametri cardiovasculari (precum TA, colesterol si glucoza in sange) - se poate face azi cu mijloace putin costisitoare si poate fi inceputul unui plan de acţiune individual pentru mentinerea sau imbunatatirea sanatatii inimii.
5. Reducerea stresului.
6. Mentinerea unei bune intelegeri cu cei din jur, crearea de relatii armonioase, iertarea, iubirea (a da si a primi iubire) – factori importanti pentru sanatatea inimii.
Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator Judetean P.N.V.1.

Descarcă document