RECOMANDARI PENTRU POPULATIE – GRIPA AVIARA
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Str. Aleea Lacramioarei nr. 1, tel.0241/480939;0241/480940; fax 0241/480946
Adresa site :www.dspct.ro
Compartiment Relatii cu Publicul
COMUNICATE DE PRESA
Data : 09.12.2016

RECOMANDARI PENTRU POPULATIE – GRIPA AVIARA
_______________________________________________________
Avand in vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 inalt patogen la pasari salbatice atat in tara noastra (judetul Constanta), cat si in tari invecinate (Ungaria, Serbia) , Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica Judetene, colaboreaza cu autoritatile administratiei publice locale si cele sanitar veterinare pentru actiuni comune de informare a populatiei, in scopul prevenirii aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om si reaminteste masurile care se impun :
Masuri de igiena:
- Spalarea cu apa si sapun a mainilor, mai ales dupa contactul cu pasarile; in lipsa apei si a sapunului se procedeaza la stergerea mainilor cu alcool sanitar;
- Solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si aplicarea masurilor necesare pentru limitarea focarului;
- Interzicearea consumului de pasari care au fost in contact cu pasari infectate/moarte, precum si a consumului de oua provenind de la psasarile infectate;
- Se interzice consumul de produse din carne de pasare, neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la aceasta;
- Evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate cu virusul H5, cum ar fi pasarile din curti, ferme si pasarile din pietele de pasari vii.

Cand preparati hrana
- Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimente care sunt gata de consumat;
- Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat;
- Spalati-va pe maini intre operatiunile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic;
- Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic:
- Toate alimentele provenite de la pasari trebuie prelucrate termic cu atentie.Galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga;
- Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termica (adica prin caldura), cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare sa fie mai mare de 70 de grade Celsius:
- Inainte de a fi manipulate si prelucrate termic, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar dupa aceea trebuie sa va spalati tot cu apa si sapun;
- Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic;
- Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun; spalati, de asemenea toate suprafetele si instrumentele folosite.

Simptome ale gripei aviare manifestate la om :
- deput brusc, cu febra mare, peste 39 grade C
- dureri in gat si de cap
- dureri musculare
- respiratie dificila (simptomul principal prin care se diferentiaza de gripa umana)
- tuse, frisoane, astenie
- stare generala alterata
ESTE IMPORTANT DE RETINUT:
- Urmarirea atenta a starii de sanatate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursa de infectie;
- Consultarea de urgenta a medicului in cazul aparitiei febrei, tusei, dificultati in respiratie in acest interval de 10 zile;
- Medicul va trebui informat cu privire la simptomele prezentate, la existenta unui contact direct cu pasari si la zonele in care persoana a calatorit;
- Evitarea calatoriilor in caz de imbolnavire si limitarea contactului cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni raspandirea infectiei.