REF: Rezultatele triajului epidemiologic efectuat in unitatile de invatamant din judetul Constanta in perioada 12-22.09.2016
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Aleea Lacramioarei nr. 1, tel.0241/480939;0241/480940; fax 0241/480946
Adresa site :www.dspct.ro

Compartiment Relatii cu Publicul

COMUNICATE DE PRESA
Data : 06.10.2016

REF: Rezultatele triajului epidemiologic efectuat in unitatile de invatamant din judetul Constanta in perioada 12-22.09.2016
_______________________________________________________

La reinceperea cursurilor dupa vacanta de vara, medicii si asistentii medicali din cabinetele scolare (in urban) si medicii de familie (in rural) au efectuat examenul medical pentru supravegherea activa a starii de sanatate in colectivitatile de anteprescolari, prescolari si elevi.
Scopul triajului este de a depista si izola precoce ,inainte de intrarea in colectivitate, suspectii si bolnavii de boli contagioase.
Rezultatele sunt urmatoarele :
Au fost controlate 315 unitati (crese, centre de plasament,gradinite, scoli, scoli profesionale scoli speciale,licee) si au fost examinati 70595 copii.
S-au inregistrat un numar de 484 cazuri de imbolnavire.
Au fost depistate urmatoarele afectiuni :

Hepatita virala(A) = 0
Alte hepatite virale acute = 2 cazuri
Rujeola = 0
Rubeola = 0
Varicela = 0
Parotidita epidemica = 0
Tuse convulsiva= 0
Gripa = 0
Scarlatina = 0
BDA = 0
Dizenterie bacteriana = 0
Meningita (virala,bacteriana ) = 2 cazuri
Encefalite = 0
Angine = 205 cazuri
Angine cu SH = 2 cazuri
Alte boli infectioase = 35 cazuri
Scabie = 6 cazuri
Pediculoza = 223 cazuri
Micoze = 10 cazuri
Alte boli parazitare = 1 caz

Scopul triajului este de a depista si izola precoce, inainte de intrarea in colectivitate, suspectii/ bolnavii de boli contagioase. In acest sens, cele 2 suspiciuni de meningita depistate pe parcursul derularii triajului din luna septembrie 2016 au fost indrumate de catre cadrul medical al colectivitatii catre Spitalul de Boli Infectioase Constanta, unde au fost diagnosticati cu meningita virala, respectiv meningita bacteriana. Copiii au fost reintegrati in colectivitate pe baza avizului epidemiologic.
Recomandarea DSPJ Constanta este de triaj zilnic, cu eliminarea temporara din colectivitate a celor cu semne de imbolnavire si care vor fi acceptati la cursuri numai cu avizul epidemiologic de la medicul de familie/ medic boli infectioase/medic medicina scolara.

La 10 zile dupa primul examen s-a efectuat un recontrol numai pentru cazurile de scabie si pediculoza si au fost inregistrate 59 cazuri de pediculoza si 2 cazuri de scabie.
Pentru acesti copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor in colectivitate fiind permisa numai dupa rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivitatii.