Comunicat de presă - referitor la virusul West Nile

Relatii cu Publicul , tel.0241/480948; fax 0241/480946

Constanta, 15.09.2016
______________________________________________________
Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta anunta clasificarea, conform definitiei de caz, ca si caz probabil de meningita cu virus West Nile, a primului caz pentru sezonul 2016. Confirmarea cazului se va putea face numai dupa recolta setului 2 de probe biologice (o proba sange) la 14 zile de la debut.
Cazul este un copil in varsta de 15 de ani din localitatea Mangalia, internat la Spitalul de Boli Infectioase Constanta in data de 04.09.2016 si externat vindecat in data de 09.09.2016.

DSPJ Constanta mentine aceleasi recomandari catre populatie in vederea prevenirii imbolnavirilor:
- sa evite expunerea la intepaturi de tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;
- sa utilizeze substante chimice repelente de tantari;
- sa impiedice patrunderea tantarilor in casa (sita de protectie);
- sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor sau din subsolurile blocurilor;
- sa indeparteze recipientele de apa statuta.

Recomandam populatiei, ca la primele semne de boala (febra, dureri de cap, tulburari de vedere – disconfort vizual la lumina, dureri de corp, greata, voma eruptie cutanata pe fata anterioara şi posterioara a toracelui si abdomenului) sa se prezinte la medicul de familie sau la Serviciul de Urgenta al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta.

Pentru localitatile aflate de-a lungul litoralului si riverane Dunarii s-au inaintat adrese inca de la inceputul sezonului cald privind efectuarea de actiuni de dezinsectie in zonele unde exista luciu de apa – lacuri, balti, canale de irigatii, etc.

Pe site-ul www.dspct.ro sunt postate masuri de prevenire pentru infectia cu virusul West Nile.