REF. FOCAR TOXIINFECTIE ALIMENTARA HOTEL MERA RESORT STATIUNEA VENUS DECLARAT INCHIS
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Aleea Lacramioarei nr. 1, tel.0241/480939;0241/480940; fax 0241/480946
Adresa site :www.dspct.ro
Compartiment Relatii cu Publicul

COMUNICATE DE PRESA
Data : 05.08.2016
_______________________________________________________
REF. FOCAR TOXIINFECTIE ALIMENTARA HOTEL MERA RESORT STATIUNEA VENUS DECLARAT INCHIS
_______________________________________________________

Focarul de toxiinfectie alimentara care a evoluat in statiunea Venus SC ATLAS AMPLIANCE SOLUTIONS SRL – Resort MERA si care a afectat un numar de 19 persoane cu varste cuprinse intre 2- 49 ani, a fost declarat inchis in data de 03.08.2016.
In cadrul investigatiei epidemiologice declansate de catre personalul DSPJ Constanta, Serviciul de Control in Sanatate Publica si Departamentul de Supraveghere s-au constatat urmatoarele aspecte:
 Debutul focarului a fost brusc cu simptomatologie digestiva varsaturi, greata, dureri abdominale, scaune diareice apoase;
 19 persoane au solicitat si beneficiat de asistenta medicala la furnizorii de servicii medicale ( cabinetul medical infiintat in cadrul unitatii, Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta substatia Mangalia si Compartiment primiri urgente din cadrul Spitalului Municipal Mangalia);
 Nu au fost cazuri cu internare continua, doar 3 cazuri spitalizare de zi la Compartiment primiri urgente Spitalul Municipal Mangalia unde au primit tratament simptomatic, evolutie favorabila;
 Niciunul dintre bolnavi nu s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta;

Concluzii: focar de toxiinfectie alimentara, cu 19 cazuri (din care: 3 prezentati la spital cu internare de o zi) , cu forme medii si usoare de boala, fara germeni izolati in coproculturi, posibil determinat de toxina Staphylococcului aureus hemolitic;
Cale de transmitere - digestiva
Sursa posibila de contaminare - purtatori asimptomatici , faringieni/nasali, de staphylococcus aureus in randul personalului din blocul alimentar. Purtatorii au fost scosi din blocul alimentar in vederea tratamentului de sterilizare si vor fi reprimiti la locul de munca doar dupa controlul bacteriologic negativ.
Factori favorizanti: nerespectarea masurilor de igiena individuala si la locul de munca de catre personalul din blocul alimentar.