ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII 21.05.2016
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Aleea Lacramioarei nr. 1, tel.0241/480939;0241/480940; fax 0241/480946
Adresa site :www.dspct.ro
Compartiment Relatii cu Publicul
COMUNICATE DE PRESA
Data 23.05.2016
________________________________________________________
ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII 21.05.2016
_________________________________________________________

Tema: Sa actionam pentru un viitor sanatos!
Scop: Cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a face modificari ale stilului de viață, pentru a gestiona greutatea lor și de a ameliora starea generală de sănătate și calitatea vieții .
Sloganul Campaniei: Ne hrănim, ne mișcăm, de kilograme în plus să scăpăm!
Obiective:
• 1. Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia .
• 2. Recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate.
• 3. Creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi.
• 4. Sprijinirea inițiativelor Asociației Europene de Studiu a Obezității (EASO) și ale asociațiilor naționale și centrelor colaboratoare.
Mesaje cheie:
* Supragreutatea și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii, cu afectarea sănătății.
• *Obezitatea este deseori cauzată de factori mult deasupra controlului individului. Știința arată că genetica are rol în apariția obezității.
• * Schimbările în obiceiurile alimentare și în cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și a celor sociale, asociate cu dezvoltarea și lipsa unor politici de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distribuție, comercializare și educație .
• * Supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat .
• * Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creșterii prevalenței obezității la adult atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.