ATENTIE LA BOLILE DE SEZON ! BOALA DIAREICA ACUTA
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Str. Aleea Lacramioarei nr. 1 , cod postal 900643, MUN. CONSTANTA
Compartiment Relatii cu Publicul – tel. 0241/480939; fax 0241/480946
site :www.dspct.ro

COMUNICAT DE PRESA
ATENTIE LA BOLILE DE SEZON ! BOALA DIAREICA ACUTA

Infectiile intestinale reprezinta una din marile probleme de sanatate din lumea intreaga, mai ales in sezonul cald. Au o mare raspandire pe glob.
Boala este data de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent carei clase apartin si ce denumire poarta, germenii infectiosi cauzeaza o diaree acuta infectioasa care, se manifesta vizibil prin :
• Scaune apoase frecvente
• Deshidratare in grade variate (care reprezinta urgenta principala in asemenea situatii)
• Varsaturi
• Febra.
Ca urmare a circulatiei intense a turistilor s-a favorizat raspandirea pe plan mondial a diferitilor agenti infectiosi.
Infectiile tractului digestiv actioneaza asupra organismului in mod complex, in functie de infectiozitatea agentilor respectivi, dar si de particularitatile organismului afectat (varsta, stare de nutritie, de reactivitate s.a.)
Agentii infectiosi si toxinele lor actioneaza atat local, cat si general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii si nervoase (soc infectios, stare de toxemie s.a.).

Profilaxia bolii diareice implica aplicarea unui intreg ansamblu de masuri de prevenire si de supraveghere a infectiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de masuri de igiena personala si colectiva :
- spalarea pe maini ori de cate ori este cazul (inainte si dupa masa, dupa folosirea W.C., la venirea acasa)
- spalarea sub jet puternic de apa a fructelor si legumelor
- consumul de apa doar din surse sigure, autorizate
- verificarea termenului de garantie si a mentinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumparam
- evitarea consumului de conserve mai ales in sezonul cald
- evitarea consumului de bauturi neimbuteliate
- evitarea consumului de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), a inghetatei dezghetate, mai ales in sezonul cald
- efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucreaza in sectorul alimentar, personalul din instalatiile centrale de apa si personalul de ingrijire din sectorul infantil

In situatia aparitiei semnelor de boala se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat.
Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala.

Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva (spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure s.a.) pentru a limita infectia.

Nu exista o imunizare specifica (vaccin) pentru protectia masei receptive si deci pentru limitarea infectiei.

Prevenirea este singurul mijloc de protectie impotriva infectiilor si a bolii diareice acute.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
D.S.P.J.Constanta