PREVENIREA TOXIINFECTIILOR ALIMENTARE
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Str. Aleea Lacramioarei nr. 1 , cod postal 900643, MUN. CONSTANTA
Compartiment Relatii cu Publicul – tel. 0241/480939; fax 0241/480946
site :www.dspct.ro
________________________________________________________
COMUNICAT DE PRESA
PREVENIREA TOXIINFECTIILOR ALIMENTARE
___________________________________________________

• Ce sunt toxiinfectiile alimentare (T.I.A.) ?
Sunt boli care apar sporadic, dar mai ales in epidemii (cuprind mase largi de populatie), in urma consumarii de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora.
T.I.A. debuteaza brutal, alarmant, cu febra, diaree, varsaturi si stare generala alterata.
• Cine ?/ Ce? este responsabil de producerea T.I.A. ?
T.I.A. sunt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ s.a.)
Epidemia de T.I.A. este rezultatul infectarii in masa a unui grup de oameni care au consumat acelasi aliment contaminat.
Sezonul estival (vara) – caldura reprezinta factori de risc externi. Caldura favorizeaza multiplicarea germenilor si infectiile.
• Care sunt alimentele cel mai frecvent contaminate ?
- carnea si produsele din carne (conserve)
- pestele
- laptele si produsele lactate (frisca, smantana, branza, iaurt s.a.)
- ouale (mai ales cele de rata, cele depozitate incorect)
- preparatele culinare din alimente contaminate (prajituri, inghetata, crema, maioneza, piureuri s.a.)
Personalul angajat in servicii publice (bucatari, ospatari, cei care vin in contact cu alimentele) reprezinta surse de infectie cu stafilococ.
Examenul medical periodic este obligatoriu pentru acesti angajati.
Daca exista la acest tip de personal :
- infectii ale mainilor (panaritii, furuncule, abcese s.a.)
- infectii ale unghiilor
- igiena personala deficitara,
responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor.
Purtatorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, indeosebi laptele si produsele lactate.
T.I.A. nu lasa imunitate.
T.I.A. este mai grava la varste mici si la varstnici care se apara mai greu.
• Ce se intampla daca, totusi, contaminarea s-a produs ?
In functie devarsta, organism, cantitatea de germeni (doza)cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestarile apar dupa 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat :
- stare de rau general
- dureri de cap
- greata, varsaturi
- diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozitati, fetide, +/- sange
- +/- febra
- semne de deshidratare
La aparitia primelor manifestari TIA, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic !
Formele foarte severe pot produce moartea.
• Cum se pot preveni T.I.A. ?
- Identificarea si neutralizarea surselor de infectie (umane si extraumane). Purtatorii umani (care lucreaza in sectorul alimentar) de germeni care dau TIA trebuie scosi din sector pana la disparitia agentului patogen care a provocat boala (control medical la sfarsitul tratatamentului si controale periodice).
- Spalarea mainilor ori de cate ori este nevoie, inainte de a manca si dupa masa, dupa folosirea W.C.
Persoanele care pregatesc mancarea au obligatia de a se spala pe maini inainte de a incepe prepararea mancarurilor, dar si de cate ori este nevoie in acest timp.
- Spalarea fructelor si legumelor sub jet puternic de apa
- Spalarea instrumentarului folosit la bucatarie
- Dezinfectarea riguroasa a suprafetelor si a zonei de pregatire a mancarurilor.

Atentie la mesele festive! Atentie la localul in care se desfasoara petrecerile! Atentie la autorizatia sanitara!


Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Coordonator PN V
DSPJ Constanta