SAPTAMANA EUROPEANA A VACCINARII
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Str. Aleea Lacramioarei nr. 1 , cod postal 900643, MUN. CONSTANTA
Compartiment Relatii cu Publicul – tel. 0241/480939; fax 0241/480946
site :www.dspct.ro

COMUNICAT DE PRESA

SAPTAMANA EUROPEANA A VACCINARII
Data 20.04.2015


Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.
Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.

În perioada 20-25 aprilie, în judetul nostru, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă și de abordare a provocărilor legate de vaccinare.

Anul 2015 marchează a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării.
A 10-a ediţie a Săptămânii Europene a Vaccinării oferă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare, precum și necesitatea de a crește angajamentul pentru imunizare.
Este nevoie de un angajament crescut faţă de imunizare, la nivel politic, profesional și personal, pentru a proteja beneficiile obţinute de sănătatea publică și pentru a evita golurile imunitare.

Tema campaniei este: Angajament pentru imunizare – cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare?

Scopul campaniei este: Creşterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui număr cât mai mare de copii rămaşi nevaccinaţi / vaccinaţi incomplet (restanțieri) cu vaccinuri ROR şi polio, în principal.

Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile.
Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.
In procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic față de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională pe care toţi trebuie să ne-o asumăm, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut.
Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.
Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor.

La Constanta, in aceasta saptamana au loc activitati de informare si educatie privind importanta si rolul vaccinarii.
Grupul tinta este reprezentat de elevi din scolile constantene, incepand cu clasa 0, parintii acestora si cadre didactice.
Totodata, in cadrul acestei campanii grupurile tinta vor primi si informatii legate de importanta cresterii rezistentei organismului in fata bolii printr-un stil de viata sanatos.