Actiuni desfasurate de catre echipa de interventie a DSP privind focarul de TIA din Eforie Sud
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
COMUNICAT PRESA

Incepand din data de 23.05.2012 in statiunea Eforie Sud s-au inregistrat cazuri de toxiinfectie alimentara - turisti cazati la mai multe hoteluri, dar care serveau masa la Restaurantul Flacara (200 de consumatori).
Directia de Sanatate Publica Constanta a organizat o echipa de interventie formata din specialisti de la Departamentul de Supraveghere Sanatate Publica si Serviciul de Control care s-au deplasat la fata locului si au declansat ancheta epidemiologica.
S-au inregistrat 21 de bolnavi in data de 23.05.2012 si 29 de bolnavi in data de 24.05.2012 (pana la orele 14). Bolnavii prezentau simptome digestive – scaune apoase, colici abdominale, senzatie de voma, frisoane si afirmativ febra/subfebrilitate. Trei cazuri care prezentau sindrom de deshidratare au fost trimise spre internare la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, restul bolnavilor cu forme usoare de boala, nu au necesitat internarea si au primit tratament ambulatoriu dupa consultatia de specialitate.
Masuri :
- depistarea consumatorilor si a bolnavilor care prezentau simptomatologie digestiva;
- evalurea conditiilor igienico-sanitare din blocul alimentar, evaluarea starii de sanatate a personalului, recolte probe alimente preparate, recolte salubritati (suprafete de lucru, utilaje, etc), recolte probe de apa potabila, recolte probe personal (exudate nazale si faringiene, coproculturi, salubritati maini); probele de alimente materii prime au fost ridicate de catre echipa DSVSA;
- triajul epidemiologic al personalului din blocul alimentar. Au fost scoase din productie 3 persoane care prezentau simptomatologie digestiva;
- s-a reinstruit personalul privind respectarea masurilor de igiena individuala;
- asistenta medicala, pe perioada evolutiei evenimentului este asigurata de catre medic aflat in relatie contractuala cu unitatea;
- In restaurant, incepand din data de 24.05.2012, orele 16, nu se mai serveste mancare gatita pana la finalizarea investigatiilor bacteriologice in laboratorul DSPJ Constanta in scopul identificarii prezentei germenilor patogeni la personalul din blocul alimentar.