ANUNT IN ATENTIA MEDICILOR DE FAMILIE Criterii de acordare gratuita a laptelui praf pentru sugari
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
COMUNICATE DE PRESA

Constanta , Str.Aleea Lacramioarei nr.1
Relatii cu Publicul , tel.0241/480948; fax 0241/480946

Constanta, 07.03.2012
________________________________________________________
ANUNT IN ATENTIA MEDICILOR DE FAMILIE
Criterii de acordare gratuita a laptelui praf pentru sugari
_______________________________________________________


Facem cunoscut medicilor de familie implicati in distributia gratuita a laptelui praf, ca in conformitate cu Ordinul MS/MAI nr. 380/106/2011 privind modificarea art. 1 din anexa nr. 1 la Ordinul Ministrului Sanatatii si al Ministrului Administratiei si Internelor nr. 267/1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001, acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern se face astfel:

Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii:
a) cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului);
b) copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern. Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
b.1) copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;
b.2) copilul cu vârsta cuprinsă între 0 - 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;
b.3) copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună;
c) copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
d) cu mamă decedată.