Masuri si Recomandari - Cazuri de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute (IACRS, pneumopatii si gripa)
« Înapoi la Comunicate de presă

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA CONSTANTA
Aleea Lacramioarei nr. 1, tel.0241/480939;0241/480940; fax 0241/480946
Adresa site :www.dspct.ro

Compartiment Relatii cu Publicul

COMUNICATE DE PRESA

Constanta, 11.01.2019

__________________________________________________________
Masuri si Recomandari - Cazuri de imbolnaviri prin infectii respiratorii acute
_________________________________________________________

In conditiile inregistrarii cresterii morbiditatii prin infectii respiratorii acute (IACRS, pneumopatii si gripa),in perioada 01-10.01.2019 ( fata de perioada precedenta si aceiasi perioada a anului trecut ), si concomitent cu cresterea numarului de izolari de virusuri gripale, recomandam limitarea accesului vizitatorilor in sectiile cu risc ATI, neonatologie, pediatrie, oncologie, hemodializa, diabet zaharat, HIV/SIDA.
Virusurile gripale umane se transmit în mod obişnuit de la om la om prin tuse şi strănut. Exista insa si riscul transmiterii indirecte prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale.
Contagiozitatea incepe cu 1 zi înaintea apariţiei simptoamelor gripale şi dureaza inca 7 zile de la debutul bolii. Copiii (în special copiii mici), persoanele cu imunodepresie pot fi contagioşi mai multe zile.
Masuri ce se impun la depistarea unui caz de gripa intr-o unitate spitaliceasca :
- izolarea pacientului in incapere proprie, cu vesela proprie şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască);
- limitarea contactului bolnavului cu vizitatorii;
- personalul in contact cu bolnavul va purta echipament de protectie complet: boneta, masca cu 4 straturi care sa acopere nasul si gura, boneta, halat, manusi. Masca trebuie schimbata daca se umezeste.
- dupa fiecare contact cu bolnavul mainile se spala si se antiseptizeaza;
- incaperea in care este izolat bolnavul trebuie aerisita in mod repetat, curatata zilnic si dezinfectata dupa externare ( dezinfectie terminala ) . Virusurile gripale sunt sensibile la dezinfectantele obisnuite;
- vizitatorilor li se va asigura echipament de protectie de unica folosinta - halat, masca, botosi;
- persoanele care au avut contact cu bolnavul vor fi supravegheate medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie. Contactul se defineste de la o distanta mai mica de 1 m fata de sursa pe durata a minim 15 min. O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boală: copii, vârstnici, gravide, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat etc.
- respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);
- evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie de la primele semne de imbolnavire pentru diagnostic si tratament;
- vaccinarea antigripala prin medicii de familie;
- in unitatile de prescolari si scolari efectuarea triajului de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Descarcă document